WBPSC Food Inspector 2019 Answer Key | Question Paper, Answers & Cut Off

By |

Food Inspector 2019 Answer Key | Question Paper, Answers & Cut Off

West Bengal Public Service Commission(WBPSC) Food Inspector exam was held on 27.01.2019.Food Inspector 2019 Answer Key is released here after the exam.After the exam, many institutes publish Food Inspector answer key along with question papers and solutions. They are all being updated here so that candidates who appear in the exam can check Food Inspector 2019 answer key in order to know correct answers.Calculate marks also by using the marking scheme of 1 mark for the correct answer and negative marking of 1/3 for an incorrect answer.

Food Inspector 2019 Answer Key

1.In India,maximum number of workers are employed in

Answer:Textile Industry

2.Which organ of UNO is considered as World parliament?

Answer:General Assembly

3.The Head of Reserve Bank of India is designated as the

Answer:CEO

4.India Started its Five Year Planning with effect from the year

Answer:1951

5.The Largest man made canal in the world is

Answer:Suez Canal

6. Disinvestment in public sector is called

Answer:Privatization

7.Who build the famous sancho stupa?

Answer:Ashoka

8.Who were the first to issue gold coin in India

Answer:Indo-Greeks

9.Which article separates Jammu and Kashmir from rest of India

Answer:Article 370

10.Ministers may be be chosen from

Answer:LS ,RS and Outsider

11.Judges of Supreme Court take an oath before entering upon office, conducted by

Answer:President or some person appointed by him or her

11.Consider the following statements:

I.2G spectrum uses bandwidth of 30-200 KHz

II.3G spectrum uses bandwidth of 15-20 MHz

III.4G spectrum uses bandwidth of 40 MHz

Which of the statements given above is/are correct?

Answer:All of these

13.What is Zero hour?

B.When the matter of utmost importance are risked.

14.The Largest flower in the world is

Answer: Rafflesia

15.Which of the following is a popular programming language for the developing multimedia web pages?

Answer:Java

16.My Life is an autobiography of

Answer:Bill Clinton

17.The chemically inactive gas present in the atmosphere is

Answer:argon

18.The term Congress was drived from

Answer:The history of North America

19.Which of the following rocks is transformed into marbel?

Answer:Limestone

20.Which of the following is responsible for energy released by Sun?

Answer:Nuclear Fusion

21.Which of the following is not a source of renewable energy?

Answer:Fuel cell

22.Solar eclipse occures when

Answer:Moon comes between Sun and Earth

23.Which of the following is not a folk dance of Himachal Pradesh?

Answer:Dhakoni

24.Who was the first Home Minister of free Indian?

Answer:Patel

25.The term Sufi is derived from

Answer:a type of garment

26.The Vitamin which is generally excreted by humans in urine is

Answer:Vitamin C

27.Which falls down fastest in vacuum____a feather,a wooden ball or steel ball?

Answer:all with same speed

28.The speaker of LS is elected by

Answer:All members of LS

29.The famous painting”Satyam Shivam Sundaram” was prepared by

Answer:Sivnanda Nautiyal

30.Calcium content is maximum in Bajra Maize

Answer:sorghum

31.Dialysis is used for people with defective kidneys.It involves the process of

Answer:osmosis

32.Which scientist wrote a book called”A Brief History of Times”?

Answer:S.Hawking

33.The first Lokpal Bill was introduced in the parliament in

Answer:1968

34.Which of the following is the oldest Trade union organisation in India?

Answer:AITUC

35.2020 Olympic will be held in

Answer:Japan

36.Shanti Swarup Bhatnagar Award is associated with

Answer:Science and Technology

37.’Ghumar’is a folk dance of

Answer:Rajasthan

38.The first fully Indian Bank is

Answer:Punjab National Bank

39.Which of the following pairs belongs to the category of cold-blood animals?

Answer:Frogs and Snakes

40.Amnesty International is a

Answer:human rights group

41.Where is the council of agricultural research is located?

Answer:New Delhi

42.Troposphere is the hottest part of the atmosphere because

Answer: It is heated by the Earth surface

43.In which field Pulitzer Award is given?

Answer:Literature and Journalism

44.Which of the following oldest Grand Slam in the world?

Answer:Wimbledon

45.The first woman to scale Mount Everest was

Answer:Bachendri Pal

46.Summer Solstice in the Southern Hemisphere occurs on

Answer:22 December

47.Vande Mataram was first sung at the session of Indian National Congress in

Answer:1896

48.Which is the minimum calorie intake decided by the Planning Commission for rural and urban area?

Answer:2400 and 2100

49.The most malleable metal is

Answer:Gold

50.First non-citizen to receive Bharat Ratna was

Answer:Khan Abdul Ghaffar Khan

51. A General of an army wants to create a formation of Square from 36562 army men. after arrangement, he found some army men remained unused. Then the number of such army man remain unused was

answer:81

52. A class is divided into two section A & B. Passing average of 20 students of section A is 80% and passing average of 30 students of section B is 70%.What is the passing average of both the sections?

answer:74%

53. If the average ages of Rakesh and Mohan is 15, average ages of Mohan and Ramesh age 12 and the average ages of Rakesh and Ramesh is 13, then the age of Mohan is

answer:14 years

54. The population of a city is 250000.It is increasing at the rate of 2% every year.The growth in the population after 2 years is

answer:10100

55. In an examination out of 480 students, 85% of the girls and 70% of the boys passed. How many boys appeared in the examination, if the total pass percentage was 75%?

answer:320

56. A sum of 300 rupee is divided among P,Q and R in such a way that Q gets RS.30 more than P and R gets RS.60 more than Q. then the ratio of their share is

answer:2:3:5

57. In a class of 49 students, the ratio of girls to boys is 4:3. If 4 girls leave the class, the ratio of girls to boys would be

answer:8:7

58. One half of a certain number is equal to 65% of the second number. Find the ratio of first to second number

answer:13:10

59. A sum was put at simple interest at a certain rate of 3 years. Had it been put at 1% higher rate, it would have been fetched 5100 rupee more. The sum is

answer:170000

60. Suresh borrowed 800 rupees at 6% and Naresh borrowed 600 at 10%. After how much time, will they both have equal debts?

answer:16*2/3 years

61. A father is 9 times as old as his son and the mother is 8 times as old as his son. the sum of the fathers and the mother’s age is 51 years. what is the age of the son?

answer: 3 years

62. Before 7 years, the ratio of the ages of A and B was 3:4. after 9 years, the ratio of their ages will be 7:8. the present age of B will be

answer: 23 years

63. A can do a piece of work in 4 days and B can complete the same work in 12 days. what is the number of days required to do the same work together?

answer: 3 days

64. A does 20% less work than B. if A can complete a piece of work in 15/2 hrs, then B can do it in

answer: 6 hour

65.X,Y & Z undertake to do a work for 6000 rupee. X and Y together to 3/4 of the work and rest is done by Z alone. how much should be share of Z?

answer:1200 rupee

66. a train takes 9 seconds to cross a pole. if the speed of the train is 48 km/h, then the length of the train is

answer:120 metre

67. A 400 m long train takes 36 seconds to cross a man walking at 20 km per hour in the direction opposite to that of the train. what is the speed of the train?

answer:20 km/h

68. if the speed of a swimmer in still water is 9 km per hour, find the downstream speed of the swimmer, when the river is flowing with a speed of 6 km per hour

answer:15 Km/h

69. X covers 1 Km in 8 minutes 40 seconds while Y cover the same distance in 10 minutes.By what distance does X defeat Y?

answer:

70. what will be the angle between the hands of a clock when the time is at 4:40 P.M?

answer: 120 degree

71. the LCM of two numbers is 2376 while the HCF is 33. if one of the numbers is 297, then the another number is

answer:264

72.12,16,32,68,132,?

answer:232

73. how many numbers between -11 and 11 are multiples of 2 or 3?

answer:16

74. what least number must be added to 1057 to get a number exactly divisible by 23?

answer:1

75. today is Monday. what will be the day after 64 days?

answer:Tuesday

76. the mean temperature of Monday to Wednesday was 37 degree centigrade of Tuesday to Thursday what 34 degree centigrade. if the temperature on Thursday was 4/5 that of Monday, then the temperature of Thursday was

answer:36

77.2/3 of 7/5 of 75 % of 540=?

answer:378

78.(X)^1/2 +3/5 of 80=60*1/2+8

answer:wrong question

79. which one among the following is largest?

answer:11/14

80. if X +1/[1+{1/(2+1/3)}]=2,then X=?

answer:13/10

81. a train covers 90 m in passing a standing man. find the length of the train?

answer:90 m

82. a man covered a distance of 12 km in 90 minute by cycle. how much distance will he cover in 3 hours, if he rides the cycle at a uniform speed?

answer:24 km

83. to cover a distance of 315 kilometre in 2.8 hours. what should be the average speed of the car?

answer:31.25 m/s

84. if speed of 10/3 metre per second is converted to kilometre per hour, then it would be

answer:12 kilometre per hour

85. a tank can be filled by pipe X in 2 hours and pipe Y in 6 hours. at 10 a.m. pipe X was opened. at what time will the tank be filled if the pipe Y is open at 11 a.m.?

answer:11:45 A.M

86. three men can do a piece of work in 18 days. 6 boys can also do the same work in 18 days. in how many days, 4 men and 4 boys together will finish the work?

answer;9 days

87. if cost of 15 eggs is 75 rupees, then find out the cost of 4 dozen eggs/

answer: 240 rupees

88. P,Q and R start a business,P invest 3 times as much as Q invest and Q invests 2/3 as much as R invests. find the ratio of capitals of P,Q & R?

answer:

89. jagatram a milk seller has certain quantity of milk to sell. in what ratio, he should mix water tugain 5% by selling the mixture at the cost price?

answer:1:20

90. in what proportion must be grocer mix wheat at RS. 2.88 per kg so as to make a mixture of worth RS. 2.52 per kg?

answer:3:4

91. Anita purchased a bicycle at a cost of 3200. she sold it at a loss of 240 rupees. at what price did she sell the bicycle?

answer:Rs.2960

92. Gopal bought a cell phone and sold it to Ram at 10% profit. then Ram wanted to sell it back to Gopal at 10% loss. what will be the Gopal’s position if he agreed?

answer:gain 1%

93. A shopkeeper allows a discount of 10% to his customer and still gains 20% on cost, the market price of the article which cost 450 is

answer:600

94. A dozen pair of socks quoted at 80 Rupees are available at a discount of 10%. how many pairs of socks can be bought for RS.24?

answer:4

95. what would be the simple interest obtained on an amount of 8930 @ 8% per annum after 5 years?

answer:3572

96. find the value of

999*1/7+999*2/7+999*3/7+999*4/7+999*5/7+999*6/7

answer:5997

97.3/4 of 5/6 of 7/10 of 1664=?

answer:728

98. the least number which when divided by 4,6,8 and 9 leaves zero remainder in each case and when divided by 13 leaves a remainder of 7,is

answer:72

99. the HCF of three numbers is 23. if they are in the ratio of 1:2:3, then find the numbers?

answer:23,46,69

100. the sum of place value of 2 in 2424 is

answer:2020

Food Inspector 2019 Question Paper

Download Question Papaer

Latest Current Affairs for WBCS Exam

Expected Cutoff

General: 70-80

OBC A:67-77

OBC B: 69-79

SC :60-70

ST:40-50

 

One thought on “WBPSC Food Inspector 2019 Answer Key | Question Paper, Answers & Cut Off

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *