WBCS 2019 Answer Key | Question Paper, Answers & Cut Off

By |

WBCS 2019 Preliminary Exam Answer Key, Question Paper, Solutions (Now Available) – Get here

WBCS 2019

WBCS(West Bengal Civil Service) 2019 Answer Key is released here after the exam. WBPSC conducted West Bengal Civil Service preliminary examination on  9th February 2019.The answer key of WBCS 2019 exam comprises of correct answers to all the questions asked in the exam.As per WBPSC  marking scheme, for correct answer in preliminary Exam, candidates will get 1 mark assigned to that question for every correct answer while 1/3 marks will be deducted for wrong answer in General Studies Paper . Candidates can read all details of WBCS answer key 2019 here.

WBCS Exam 2019 Answer Key

1. Correct the following sentence and choose the right answer: We had gone to the movies last night

Answer:W’e went to the movies last night

2.The tranquility and sanctity of the place soothed us. Replace the underlined word with a suitable word

Answer:Equanimity

3. The detective suddenly _a useful clue. Fill in with the right phrasal verb

Answer:came across

4. Find the appropriate synonym of the word ‘Indefatigable’.

Answer:Tireless

5.The word ‘beleaguered’ means

Answer:Belittled

6. Convert the given sentence into an interrogative sentence: I will meet you at the train station”

Answer:Where will you meet me?

7. She wanted to go on vacation, so she saved money. Convert this to a simple sentence.

Answer:She saved money for vacation.

8. Convert the given sentence into a simple sentence:

Pancakes are delicious but not without syrup.

Answer:Pancakes are delicious only with syrup

9.Add a suitable prefix to form the opposite of the word ‘Balance’

Answer:Imbalance

10. Fill in with the appropriate word: The jury ___ divided in their opinion,

Answer:was

11. He preferred classical music– popular numbers. Choose the correct preposition.

Answer:to

12. He entered the hall in the part ____ of the show. Which is the right answer?

Answer:Latter

13. He says he has invented a time machine, which is clearly a load of cobblers.

Answer:Nonsense

14. Choose the right option to rewrite the sentence: No sooner ___the sun risen than the fog disappeared.

Answer:had

15. Fill in the blank with the suitable option: Let’s meet____ next week.

Answer:sometime

16.Change the voice of the verb and select the correct answer: ‘The script is being written.’

Answer: They are writing the script.

17.The idiomatic expression ‘see eye to eye’ means

Answer: agree with someone.

18. Ornithology is the study of

Answer:Birds

19. Ram made the most____ his resources. Choose the correct preposition.

Answer:of

20.The word necrophilia means

Answer:Fascination with dead bodies

21.Which is the correct form of the given sentence: They discussed about the matter.

Answer:They discussed the matter.

22. Fill in with the right option: I ____him for a long time.

Answer:Knew

23.Select the correct answer to fill in the blank: I am sure I ___ him before.

Answer:have met

24.Fill in with suitable conjunction: He advanced_____he could.

Answer:as far as

25.Select the right answer: My watch is five minutes_____

Answer:Slow

26. Who founded the ‘All India Harijan Samaj’ in 1932?

Answer: M.K. Gandhi

27.Who is the founder of the Ghadar Party?

Answer: Lala Hardayal

28.Where was the Provisional Government of Independent India (Azad Hind) formed?

Answer:Singapore

29. The famous INA trials took place at the Red Fort, Delhi in

Answer:1945

30.Where did the congress working committee first accept the idea of Quit India Movement?

Answer: Wardha

31. Which leader died on the day the Noncooperation movement was launched in 1920?

Answer:Bal Gangadhar Tilak

32.At which session of the Indian National Congress was ‘Vande Mataram’ sung for the first time?

Answer: 1896 session

33. When was the Non-cooperation movement suspended?

Answer:1922

34. The first session of the Indian National Congress was presided over by

Answer:Womesh Chander Banerjee

35. Who set up the Indian Independence League?

Answer:  Rash Bihari Bose

36. The provision for separate electorate for Hindus and Muslims was made in

Answer: Minto-Morley reforms

37. In which session did the Indian National Congress declare Poorna Swaraj (Complete Independence) to be its goal?

Answer: Lahore,1929

38.Which important event immediately preceded the Jallianwala Bagh massacre?

Answer: Rowlatt Act enactment

39.The famous Pakistan resolution was passed at

Answer: Lahore

40. Which Act was known as ‘Black-Bill’?

Answer: Rowlatt Act

41. Who once remarked – ‘Nehru is a patriot while Jinnah is a Politician.’

Answer: Maulana Azad

42. The Khilafat movement was started by

Answer:Ali Brothers

43.Which battle established the supremacy of the British rule in India?

Answer: Battle of Buxar, 1764

44. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with

Answer :Dandi March by Mahatma

45.Which day was declared as the Direct Action Day by the Muslim League?

Answer:  16th August, 1946

46. Who said – ‘The Simon Commission Report should be thrown on a heap of rubbish’?

Answer: M.K. Gandhi

47. Kuka movement is associated with which of the following states?

Answer:Punjab

48.The idea of Pakistan was first conceived by

Answer:Nluhammad Iqbal

49.The Rowlatt Act was passed in the year

Answer:1919

50.Which of the following movements immediately followed the partition of Bengal?

Answer: Swadeshi movement

51. Which of the following Amendments of the Indian Constitution is related to reservation of SC’s and ST’s representation of Anglo Indians in the Lok Sabha and State Assembly?

Answer: 79th Amendment

52.The Panchayati Raj System of India has

Answer:Three tiers

53. Article 280 of the Indian Constitution lays down the establishment of the

Answer:Finance Commission

54. Power to grant pardons are enjoyed by which of the following constitutional authorities?

Answer:President

55. Consider the following statements:

The Parliamentary Committee on Public Accounts

1. consist of not more than 25 members of the Lok Sabha.

2.examine public expenditure not only from legal and formal point of view, to discover technical irregularities but also from the point of view’ of economy, prudence, wisdom and propriety. 3.examine the report of the Comptroller and Auditor General of India.

Which of the statements given above is/are correct?

Answer: 2 and 3 only

56. The Impeachment of the President of India can be initiated in

Answer:either House of the Parliament.

57. District Judge in a state are appointed by the

Answer: Governor

58.The eighty-sixth Amendment of the Constitution of India altered a Directive Principle of the Constitution to provide for

Answer: early childhood care and education for all children until they complete the age of six years.

59. Which Schedule of the Constitution of India distributes power between the Union and the States?

Answer: Seventh Schedule

60. What is ECF?

Answer: Equity Cash Flow

61. Which Article of the Constitution of India guarantees to all citizens the freedom of speech and expression?

Answer:Article 19

62.Who was one of the advocates of ‘United Sovereign Bengal’?

Answer:H.S. Surhawardi

63.Which of the following organisation released Agricultural Marketing and Farm Friendly Reforms Index?

Answer:NITI Aayog

64.According to the Constitution of India it is the duty of the President to present which of the following on the desk of the Parliament –

1. Recommendations of Union Finance Commission.

2. Report of the Public Accounts Committee.

3. Report of the Comptroller and Auditor General.

4. Report of the National Scheduled Caste Commission.

Which of the statements given above is/are correct?

Answer: 1, 3 and 4

65.Mark the correct date and year in which the Indian Constitution came into being

Answer: 26th January, 1950

66.Consider the following statements about Regional Comprehensive Economic Programme (RCEP).

1. It is an economic cooperation for the China led free trade.

2. It is a counter cooperation for the America led trans-Pacific partnership.

3. In the countries involved in this cooperation Indian Professionals will have job market.

Select the correct answer using the codes given below:

(A) 1 and 2 (B) 1 and 3 (C) 2 and 3 (D) All of the above

Answer: All of the above

67.PCA stands for

Answer: Prompt Corrective Action

68. In the latest ‘Ease of Doing Business Report 2019’ released by the World Bank, India has secured

Answer:77th

69.With reference to Hausla 2018, consider the following statements:

1. It is an initiative of Ministry of Minority Affairs.

2. It provides a platform to children living in Child Care Institutions (CCIs) to showcase their skills. Which of the statements given above is/are correct?

(A) 1 only (B) 2 only (C) Both I and 2 (D) Neither 1 nor 2

Answer:2 only

70.The power to increase the number of judges in the Supreme Court of India is vested in

Answer: The Parliament

71. The fundamental object of ‘Panchayati Raj’ system is to ensure which among the following?

Answer:(A) People’s participation in development and (C) Democratic decentralization

72. The ideal of ‘Welfare State’ in the Indian Constitution in enshrined in its

Answer: Directive Principles of State Policy

73.What will follow if a Monetary Bill is substantially amended by the Rajya Sabha?

Answer:The Lok Sabha may still proceed with the Bill. accepting or not accepting the recommendations of the Rajya Sabha

74. In the Constitution of India, promotion of international peace and security is included in the

Answer:Directive Principles of State Policy

75. Right to vote and to be elected in India is a

Answer: Legal Right

76. East Kolkata wetlands have been declared as

Answer: Ramsar site

77.Bhur of Upper Ganga Plain of India is

Answer: Muddy areas

78.West Bengal Land Reform Act came into force in

Answer:1955

79. Head Quarter of Central Inland Water Transport Corporation of India is located in

Answer:Kolkata

80. Metro rail was started in Kolkata in

Answer:1984

81.About 80% of the coal reserves of India lie in the

Answer: Damodar valley

82. The full-fledged state of Telengana came into existence on

Answer: 1st June , 2014

83.Dhaniakhali is famous for

Answer: Tant industry

84.Western part of Tista river is known as

Answer:Terai

85.Sundarban is declared as ‘World Heritage Site’for

Answer: Mangrove forest

86. Jalpaiguri town is located in the bank of

Answer:Tista and Karala river

87. Rammam hydroelectric power is located in

Answer: Darjeeling

88. Which of the following pairs is incorrectly matched?

Answer: Dachigam: Asiatic lions

89.First railway line was started in West Bengal between

Answer: Howrah to Hooghly

90.The tropic of Cancer does not pass through

Answer: Orissa

91.The Shola forest found in

Answer: The Western Ghats

92. Kolleru lake is located between

Answer:Godavari and Krishna

93.What is Demographic Dividend?

Answer: Increase in 16-64 year age group of population

94.Which of the following district was not in West Bengal at the time of Independence of India?

Answer: Coochbehar

95.Literacy rate of West Bengal is

Answer:77.08%

96. Mention the name of the state which has larger boundary with West Bengal among the following states of India.

Answer: Jharkhand

97.Laskshadeep is a island of

Answer: Coral island

98. In India, which type of forest among the following occupies the largest area?

Answer:Tropical Moist deciduous

99. Manasorovar lake lies in

Answer: Kailas Range

100. Shilong is situated in

Answer: The Khasi Hills

Answer Key Full Download Now

WBCS preliminary Exam 2019 Question Paper

Download Now

WBCS 2019 Cut Off

UR=110-115

OBC=108-113

SC=102-107

ST=90-95

Download Previous year question paper Click here

6 thoughts on “WBCS 2019 Answer Key | Question Paper, Answers & Cut Off

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *